Ms Dos Nedir?
Disk işlemleri,bellek işlemleri gibi programların çalışabilmesi için gerekli düzenlemeleri yapan işletim sistemidir. DOS un tarihi PC lerin tarihiyle başlar. En eski işletim sistemidir. Dos'ta grafiksel arabirim yoktur. Bu yüzden windows ve benzeri işletim sistemleri dos'un yerini almıştır. Dos'ta bütün işlemler komutlar yardımı ile yapılır. Ancak her ne kadar da günümüzde dos kullanılmasa da bir gün dosa ihtiyacımız düşebilir. Bazı durumlarda bilgisayarımız windowstan açılmayabilir. Bu durumlarda dos yardımımıza yetişerek bize yardımcı olur. Günümüzde MS-DOS işletim sisteminde çalışan program ve oyunlar vardır.
MS-DOS işletim sisteminde komutlar ikiye ayrılır.
1- İç komutlar: Çalışması için her hangi bir program dosyasına ihtiyacı olmayan komutlar.(DIR ,COPY,DATE, DEL, TIME,REN,PROMPT, TYPE, MD)
2- Dış komutlar: Çalışması için program dosyası yani o komutun program dosyasına ihtiyaç duyan komutlar.(FORMAT, MEM, CHKDSK, XCOPY, LABEL, DOSKEY, ATTRIB, PRINT, BACKUP, EDIT, RESTORE, DELTREE)
MS-DOS İşletim Sistemini Çalıştırmak
1- Windows ortamında, Başlat menüsünden çalıştır seçeneğini seçerek karşımıza çıkan menüde COMMAND yazıp onaylarsak Windows altında MS-DOS işletim sistemini çalıştırabiliriz.
2- Windows ortamında değil de sadece Dos ortamında çalışmak istiyorsak, bilgisayar açılırken F8 tuşuna basarak karşımıza çıkan Windows başlangıç menüsünden Sadece Komut istemi seçilir. Bu seçenek MS-DOS işletim sistemini Windows ortamında olmadan çalıştırır.
MS-DOS İşletim Sisteminden Çıkmak
C:\>EXIT
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder